Výdělečná činnost osoby závislé

Často se setkáváme s obavami osob, které pobírají příspěvek na péči a domnívají se, že z důvodu výdělečné činnosti jim příspěvek může být odebrán. Abychom podpořili informaci, že výdělečná činnost nemůže být důvodem odebrání příspěvku na péči, požádali jsme o oficiální vyjádření ministerstvo práce a sociálních věcí. Ředitel odboru sociálního pojištění MPSV Ing. Tomáš Machanec, MBA, uvádí k problematice výdělečné činnosti při pobírání příspěvku na péči následující informace:

„Nárok na příspěvek na péči, který je upraven zákonem č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, má osoba, která z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu potřebuje pomoc jiné fyzické osoby při zvládání základních životních potřeb, a to v rozsahu odpovídajícím některému ze čtyř stupňů závislosti. Vyplácený příspěvek na péči pak tato osoba využívá k úhradě pomoci, kterou jí může poskytovat osoba blízká, asistent sociální péče, registrovaný poskytovatel sociálních služeb, dětský domov anebo speciální lůžkové zdravotnické zařízení hospicového typu.

Příspěvek na péči však není zákonem koncipován jako dávka závislá na příjmu. Při rozhodování o nároku na příspěvek na péči a na jeho výplatu není proto zjišťován příjem žadatele o tento příspěvek. Z hlediska nároku na příspěvek na péči a na jeho výplatu tedy není jeho příjemce nijak omezen ve výdělečné činnosti.

Příjem příjemce příspěvku na péči a osob s ním společně posuzovaných je posuzován pouze v případě, kdy je žádáno o zvýšení příspěvku z důvodu nízkých příjmů.“

I přesto že jste příjemcem příspěvku na péči, můžete tedy s přihlédnutím k vašemu zdravotnímu stavu pracovat bez jakéhokoliv omezení.

Výdělečná činnost osoby pečující

Výdělečná činnost osob pečujících (tzn., osob, které pečují o osobu nebo osoby pobírající příspěvek na péči) není legislativně nijak omezena; můžete tedy pracovat, pokud to dovoluje náročnost péče o osobu, které poskytujete péči; popř. pokud zajistíte péči jinou osobou nebo sociální službou na dobu, kdy jste v zaměstnání, v případě, že osoba, o kterou pečujete, potřebuje časově náročnější, zejména celodenní, péči.

V souvislosti s výdělečnou činností osoby pečující je třeba zmínit především dvě záležitosti: zdravotní a sociální pojištění a výpočet důchodu pečující osoby; tyto a další užitečné informace pro pečující osoby naleznete v kapitole „Informace pro pečující osoby a asistenty sociální péče“.